Fotbollens framtid?

Hockeyns elitserie spelas i typ 60 omgångar främst eftersom lagen vill kunna sälja ut arenan så många gånger som möjligt på en säsong. Inte för att det krävs 60 matcher för att avgöra vilka lag som ska få delta i play off.

Det är spel för galleriet, ett spel där media tramsar med och försöker skapa något slags spänning och dramatik av något som är helt odramatiskt. De enskilda matcherna i elitserien är i stort sett betydelselösa.

Jag vill inte gärna att fotbollen går samma väg.

I allsvenskan (och Superettan) spelas en match borta och en hemma, och bortamatchen ska kryssas (åtminstone) och hemmamatchen ska vinnas. Några chanser utöver detta ges inte.

Det är bra. Serien lever hela vägen. Och detta klassiska recept visade sig vara överlägset de tafatta försök som gjordes på 1980-talet med slutspel och annat trams.

Nu är det raka seriespelet hotat igen. Det talas också om att banta allsvenskan till 10 eller 12 lag för att öka kvaliteten och locka mer publik. Det man får då är en allsvenska som angår en allt mindre del av Sverige.

Ett skäl som anges är att man vill att bra lag ska få möta bra lag oftare. Jag vet inte om jag tycker det är så stor skillnad på botten och toppen i allsvenskan, egentligen. Ta bort de två bästa lagen och de två sämsta, då skiljer det 14 poäng (mellan Örebro och Halmstad) efter 20 omgångar. I Superettan är det ännu tätare.

Och ser man över en längre period så skiftar allsvenskan topplag, vilket måste vara bra eftersom serien är oförutsägbar vilket ger spänning och ovisshet.

Frågan är om det blir bättre i en allsvenska med färre lag?

De flesta stora ligor är omfångsrika till antalet lag, med tre till fem lag som är överlägsna de andra. Det borde peka på motsatsen, eller?

Däremot ska man givetvis inte spela fotboll när snön ligger halvmetertjock vid sidan av planen. Men det säger sig själv. Det behöver man väl inte ens utreda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.