Myteri

Faksimil från Fotbollskanalen.se

Faksimil från Fotbollskanalen.se

Strax innan matchen mot Öster skulle sparkas i gång på Värendsvallen frågar en reporter Michael Borgqvist varför de förlorat mot seriens nykomlingar. Tränarens svävar som vanligt lite på målet, liksom famlar efter en tanke att hålla fast vid,  innan han drar till med att det ”nog har handlat en del om underskattning”.

Tror ni att Tony G hade svarat så?

Nä, Tony G hade lagt fram en fem minuters avhandling, klädd i akademisk språkdräkt, om varför man inte kunnat stänga halvlekar, om hur man misslyckats med ett pressspel, och hamnat i felaktiga utgångspositioner i försvarsspelet, om hur lätt man låtit sig störas i uppspelsfasen och alltför sällan lyckats med genombrottsfasen…

Han kunde fotboll, Tony, och han gillade att prata fotboll, även om han hade en del att lära när det gällde kommunikation och tydlighet.

Men ”Borken” från Solna, han drar till med ”underskattning”.

Okej, men då upphör vi med underskattningen från och med nu, så har vi ju kvalplatsen i en ask.

Skulle inte tro det.

Underskattning är nog Hammarbys minsta problem, dels med tanke på det som hänt i år, dels med tanke på att Öster tilläts göra tre mål på oss i samma match. De hade bara gjort 18 mål på 21 matcher innan de mötte seriens sämsta backlinje.

Åter till Michael Borgqvist: Till skillnad från Tony börjar det alltmer lysa igenom att han inte förstår fotboll. Det är kanske det allt handlar om. Han begriper sig inte på spelet. Misstankarna har funnits länge, byggda på ”analyser” han gjort före och efter matcherna, och i den här spalten skrevs det för ett tag sedan något om att spelarna borde göra myteri. Eller för att nu vara mer precis:

”Jag tror att vår tränarduo snart måste släppa prestigen och fråga spelarna hur de vill spela för att nå resultat.

För tränarna själva har verkligen inte hittat modellen.”

Det var ju inte på allvar. Men nu är det nog fan allvar. Kanske är ett regelrätt myteri att föredra och kanske var det något sådant som tränarparet kände var på väg när Linus började opponera sig och ifrågasätta tränarparet efter matchen mot Brage. Då ska spelarna ha fått se statistik över alla missade passningar, och Linus skulle enligt Fotbollskanalen ha bett om en slutsats. En analys.

I stället blev han utslängd.

PFO tog hans parti och blev avstängd. Men dummare är nu inte Borken än att han förstår att det enda som kan skymma hans inkompetens på bänken, är Linus kompetens på planen. Så Linus fick spela och det måste ha känts skönt att göra två mål och få fräsa ur sig en del sanningar i halvtid.

Linus efterlyste en tolkning, en spelidé, en konsekvensanalys.

Det måste så klart ha upplevts som en oerhörd provokation av tränarna när det inte finns någon.

Och en anonym spelare i laget säger:

”Laget saknar en idé som alla står bakom.”

Och vidare:

”De är inga riktiga ledare. Man talar ibland om att tappa omklädningsrummet och det finns en stor frustration i spelargruppen.”

Den anonyme spelaren säger också att det är Jesper Blomqvist som tagit sig an ledarskapet. Vilket är en oroande signal i sig eftersom det kan tolkas som att Michael Borgqvist resignerat, gett upp eller själv insett att han inte håller måttet.

Strategi för att överleva: Låt spelarna ta ut laget, låt dem själva hitta spelmodellen. Skit i Bork & Blom.

Ja, efter matchen kan ju Bork & Blom få leka tränare igen framför kameran, och krysta fram något till den som orkar lyssna på deras tomma tugg, om att laget den här gången minsann inte hade underskattat motståndet. Det skulle ju vara en taktisk triumf!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.